Jáhlová kaše nasladko

5. června 2014 v 11:18 | PaPája |  Recepisy
Dneska jsem zůstala doma, nebylo mi úplně nejlíp. Přeci jenom ty výkyvy počasí nejsou úplně vončo. To ale neměnilo nic na tom, že jsem se rozhodla se mít aspoň trochu královsky. Už delší dobu doma skladuji ve spíži jáhly a chtěla jsem si z nich udělat jáhlovou kaši nasladko (podle mamky ptačí zob). Když jsme byly na soustředění, jedna holčina mě na to úplně navnadila (takže jsem vlastně strašná opice :D), a to jsem byla absolutní odpůrce jakýchkoliv kašiček po tom, co jsem dala do pusy všemi tak oblíbenou kaši ovesnou.Tenkrát jsem se po jáhlové kaši oblizovala až za ušima, a pak jsem jí dobrotu po zbytek soustředění tak chválila, že ze mě musela mít chudák osypky. Nicméně chtěla jsem si takhle, tentokrát snídaňově, pochutnat znovu.

Řídila jsem se mamky heslem jíme i očima, takže jsem to focení obzvlášť vyšperkovala. :D Focení pokrmu je vůbec dřina, máte co dělat, aby to vypadalo, a aby vám to taky nevystydlo... Ale pak je ta hlavní část - aby to taky chutnalo. A chutnalo!♥ Už vím, co si budu dělat k snídani, protože jen co přijdu do školy, už mám zase hlad jako vlk a po tomhle jsem málem praskla. :D

A pak je taky fajn, že u tohoto můžete být v klidu, že nehřešíte. Zdravě, ale chutně. :-)

Tuhle jsem Magdaléně psala, že po husarském kousku, kdy jsem pekla banánové sušenky od Ládi Hrušky, nechci banán dlouho vidět. :D Ovšem takhle nasyrovo jsem to skousla a osvědčilo se to jako dobrá volba! :D


Budeš potřebovat:
  • Jáhle (dají se koupit ve zdravé výživě, já je mám z Kauflandu od značky Ajax)
  • Jogurt (jakýkoliv)
  • Mléko na zředění podle oka
  • Čokoláda (podle chutě, já dala 1/2 hořké)
  • Med na sladké dochucení
  • Ovoce (banán, jablka...)

Postupů, jak uvařit jáhly je spousta. Řídí se to i podle toho, jak jsou staré. Já si vybrala ten, že je nejdřív properu v sítku teplou vodou a pak je dám rovnou do vařící se vody. Papírově měly být pod pokličkou okolo 15 minut, ale jáhly jsou trošku nevyzpytatelné, takže jsem je měla po 10-ti minutách trošku rozvařené. Uklidňující je, že trošku rozvařené jsou na kaši tak akorát vyhovující, třeba u rizota by byl trošku problém. Ovšem pokud to chcete mít prostě eňoňuňo, pečlivěji si to hlídejte, aby malé kuličky nepraskly.
Zcedila jsem můj kulinářský počin a začala praktikovat pravidlo házej tam, co máš. První šel na řadu celý kelímek bílého jogurtu, potom jsem to trochu zředila mlékem, aby to nebylo tak hutné a pak? Hořká čokoláda♥! Pro dochucení jsem do toho nakrájela ještě jedno jablko a celé to promíchala. Na ozdobu (a také na chuť) jsem navrch naaranžovala banán a lístek meduňky (i když ta plnila hlavně estetický účel :D).
Pak už to jen zblajznout a pochválit se :D. Možná bych ještě doporučila větším sladomilům než jsem já do toho dát ještě trošku medu. Jinak improvizovat můžete opravdu jakkoliv. Určitě by nebyl špatný nápad to zkusit i naslano. Majolka, zakysaná smetana, tuňák a rajčata a máte další denní chod!


Nejdřív se tomu zdráháte, ale ono zkoušet nové recepty a nové kombinace je skvělé. Čím víc receptů zkusíte, tím do toho budete mít větší chuť! :-)

A teď se asi vrhnu na matiku, rovnice jsou zkrátka fajn,
Vaše PaPája♥

A co vy? Jíte taky kaše? Jaké? Budu ráda, když se podělíte! :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magdaléna Magdaléna | Web | 5. června 2014 v 15:39 | Reagovat

No mňam! :)
Zrovna dneska jsem s kamarádem kulturistou vedla rozhovor:
On: "Já už nemůžu, té kaše je strašně moc."
Já: "Takovýhle problémy bych chtěla mít..."
On: "No jo, ale 80 gramů..."
Já: "Tak proč si dáváš tolik? Oproti mejm 4 - 5 lžícím..."
On: "To je na objem."
Já: "Ach booože!"
....
takže asi taky :) Jáhlovou kaši jsem nikdy neměla, ale hned po ovesné si občas dělám pohankovou a teď jsem si dokonce koupila pohankové a rýžové vločky, což je dobrota největší... :) Ty rýžové obzvlášť doporučuju.. k malinám.
.
Já říkám pořád, že banán je nejlepší :)
.
P.S. Až budeš hledat průniky hyperboly a přímky, budou rovnice ještě víc fajn :D

2 Teeda Teeda | Web | 15. června 2014 v 22:07 | Reagovat

Já ti teda rovnou na rovinu řeknu, že kromě toho, že na ptačí zob moc nejsem (já radši maso nebo ty čokoládičky a tak.. .D ), tak navzdory tvým skvělým instalačním a dekoračním schopnostem vykukuje ta kaše a ta se mi vůbec nelíbí. :D :D :D

3 Tunde Tunde | E-mail | Web | 8. července 2014 v 14:48 | Reagovat

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku www.mytaste.cz kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 100 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Mytaste.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
Tunde
info@mytaste.cz

4 Verča Verča | Web | 2. března 2016 v 13:31 | Reagovat

Přešla jsem k makrobiotice a tak se učím používat nové potraviny. Mezi ně patří i jáhly. Díka za zajímavý receptík.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama