Ostružinový cheesecake

26. srpna 2014 v 22:16 | PaPája |  Recepisy
Keř ostružin na naší zahrádce je jedna z mála jistot. Jablka tu máme, hrušky, mirabelky, švestky taky. Ovšem na borůvce je bobulek někdy pět, někdy padesát. Višně si tu vyhlídly sýkorky. Hrušky na stromě dřív shnijou, než je vůbec stačíme sebrat. Meruňky se jednou překonaly, a pak navždycky odešly. A tak… vystač si aspoň s tím, co máš.


Po minulém (i předminulém) pokusu jsem si říkala, že s cheesecakem se nedá šlápnout vedle. Natrhala jsem ostružinky a s vlastní improvizací (na internetu nikde sni stopy po ostružinovém cheesecaku) a načtením ozkoušených materiálů jsem se dala do práce. Začalo to nepozorností - koupila jsem málo BeBe sušenek; doplnila jsem je piškoty, ale v tom byla právě ta chyba. Nabobtnaly, holky jedny. V chuti žádná změna, akorát je vám pak odepřeno vychutnat si křupnutí té krustičky dole, když to nabíráte na vidličku. Pak jsem cedila ostružiny (protože semínka by mohly kazit chuť). Bylo jich určité množství, které si myslím, že jakžtakž stačilo (přeci jenom gramáž se zmenší, když je přemordujete), ale příště bych ještě trošku přidala.

Asi není moc profesionální dávat někam recept, který potřebuje ještě nějakou tu úpravu. Ale kdo říká, že profesionál jsem. Já ne. :D Je to první věc, u které jsem si zaimprovizovala a jsem zase o jeden pekařský krok dál. :-) Myslím, že vedle jsem přeci jen nešlápla - jinak by nebyl tak rychle pryč. ;) Chutnal mi, né úplně jako ten čokoládový, ale jo. A navíc… byl žůžový, tak neber to!



Ostružinový cheesecake

Budeš potřebovat:
  • kruhovou formu s oddělávací krajní stěnou
  • 200 g máslových sušenek - nejlépe BeBe (a jsem si jistá touto gramáží - z předchozích pokusů!)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 520 g krémového sýra (opravdu doporučuji použít mascarpone - po vícečetných pokusech mi pak cheesecake připadal více hutnější a krémový - lepší ;-))
  • 1 zakysaná smetana
  • 100 g cukru krupice
  • vanilkový cukr (či vanilková esence, máte-li po ruce)
  • 3 vejce
  • 200 - 300 g ostružin (záleží na vašich chutích, jak moc to chcete do sladkokysela)

Postup:
Ze všeho nejdřív rozdrtíme BeBe sušenky - já to dělám v kuchyňském robotu, ale jde to i přes pytlík válečkem na těsto. K rozdrceným sůšám přidáme rozpuštěné máslo a z této kombinace uklohníme hutný podklad pro krémovou část dezertu. Takto připravený podklad napěchujeme na dno dortové formy - na rozprostření stačí pěstičky, ale pro rovnoměrné doladění do krajů to chce spodní dno polévkové lžíce. Sušenkový podklad dáme do lednice po tu dobu, co budeme chystat ostružinový krém.
V tuto chvíli dáváme nahřát troubu na 180°. Krémový sýr ušleháme šlehačem (!) do hladka- ne do robota - aby byl bez hrudek. Poté přidáme cukr - i ten vanilkový, a opět šleháme, šleháme. Následovně zapracujeme zakysanou smetanu s vejci. Pak přichází na řadu ty ostružiny - ty dáme nejdříve rozvařit. Vezmeme jakýkoliv cedník a nad krémem procedíme ostružinovou šťávu. Pro konečné totální vymačkání jsem použila záclonu (jde použít i rovnou, ale nemusíte vůbec - je to jenom zlepšovák). Raneček ostružin se dá pak jakoby vyždímat až k samotnému jádru ostružinových semínek. Zamícháme to všechno do finiše, a pak už to jenom nalijeme na připravený sušenkový podklad. Šup s tím do trouby!
Cheesecake pečeme na 180° celých 40 minut. (Tentokrát ani jedno prasknutí - zn. ozkoušeno! :-)). Pro tu dobrou krémovou chuť ještě velmi doporučuji metodu pečení přesně takhle: Formu s podkladem a krémem dáme na mřížku. Pod mřížku vložíme pekáč s vodou a náš cheesecake má vodní lázeň přímo pod nosem. :-) Po dopečení necháme výtvor ještě nějakou chvíli vystydnout klidně u otevřeného okna, objedeme nožem kraje dortu u krajů, potom na pár hodin do ledničky a máte ho tu! Pro estéty tu je ještě zdobení. To ponechávám vaší vlastní fantazii. Třeba taková tmavá čokoláda, ta je sice výborná, ale troufám si říct, že by přebyla ty ostružiny. Proto jsem na dortíku udělala pouze kličky z ne tak výrazné bílé čokolády a pokladla ho pár ostružinovými plody. :-)





Přeji Vám dobrou chuť! :-)

Vaše PaPája♥
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Limonáda . • Blowme.blog.cz Limonáda . • Blowme.blog.cz | Web | 26. srpna 2014 v 22:28 | Reagovat

ňam ňam. to bych si dala :))

2 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 27. srpna 2014 v 7:56 | Reagovat

Vypadá výborně. Já jsem ještě cheescake nikdy neochutnala... :)

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. srpna 2014 v 8:24 | Reagovat

Máš ho parádně ozdobený, já cheesecaková moc nejsem, takže si dám tak jeden, dva kousky za rok :)

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 27. srpna 2014 v 12:21 | Reagovat

A abych nezapomněla, označila jsem tě v Too Much Information tagu, tak jestli se budeš chtít zapojit... :)

5 PaPája PaPája | Web | 27. srpna 2014 v 14:03 | Reagovat

[1]: Už není. :-)

[2]:[4]: Je výborný. Ale nejvýbornější je ten čoko, ten bych naservírovala každému. :-)
A díky za nominaci, mrknu na to. :-)

[3]: Och, děkuji - i za milou pochvalu na instagramu! :-)(Neumím odpovídat včas! :D)
Já mám ráda, jak je to krémový, protože když je buchta/zákusek suchý, tak to mě moc neláká. :/

6 Kika Kika | E-mail | Web | 1. září 2014 v 12:51 | Reagovat

já cheesecake miluju, jsou takové lehké a tenhle je tak rozkošně nazdobený, že bych se aspoň půl hodiny kochala a pak ho celý najednou spráskala! :D

7 MaikelE MaikelE | E-mail | 17. ledna 2017 v 8:57 | Reagovat

I found this page on 14th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

8 CoreyGlync CoreyGlync | E-mail | Web | 18. března 2018 v 21:22 | Reagovat

Superb information, Many thanks!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama