Pečený tuňák s citrónovou omáčkou a zeleninou

17. srpna 2014 v 13:51 | PaPája |  Recepisy
Mamka je v takovém sdružení Přátelé lososa. A protože jako rodina jsme velkými odběrateli, potažmo i konzumenty, lososa, přišla nám na email nabídka na 10tikilového čerstvého tuňáka. Miluju tuhle rybku baštit z konzervy jenom tak nasucho, a tak jsem se moc těšila, jak bude chutnat za čerstva. Sice jsme se trošku potrápili s kucháním a zapojili do toho i sousedy, ale má to tedy grády. Sytější rybku jsem ještě nejedla. Hned po lososu je tuňák můj nejoblíbenější mořský pokrm - zvlášť když k němu připravíte výraznou nakyslou citrónovou omáčku, která v kombinaci s jeho sušším já udělá to pravé ořechové. To propojení chutí.



Pečený tuňák
Naporcovaného tuňáka osolíme, opepříme a okořeníme jakýmikoliv bylinkami podle vaší chutě. (Pokud je libo, můžete plátky ryby nechat proležet v zakryté míse cca 3 hodiny před pečením.) Připravené kousky položíme na pekáč, zalijeme olivovým olejem a šup s ním do trouby na 20 minut okolo 180°C.

Pečená zelenina (jakákoli, kterou doma v najdete - brambory, rajčata, paprika, cuketa...)
Nakrájet, naházet to můžete na stejný či jiný pekáč, podle toho jestli to chceme jako celou přílohu, opět osolit, opepřit, zalít olivovým olejem a dát to péct úplně ve stejnou dobu jako tuňáka za stejných podmínek (20 minut na 180°).

Citrónová omáčka (4 porce)
Budeš potřebovat:
  • Štávu z 1/2 citrónu
  • 1 plátek másla
  • 1 žloutek
  • 5 lžic smetany
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
Na pánvičku dáme rozpustit jeden plátek másla, se kterým po rozpuštění smícháme žloutek. Do těchto dvou smíchaných surovin vmísíme šťávu z půlky citrónu. Celé osolíme špetkou soli. Za pořádného stálého míchání přidáme 5 lžic smetany a pro dochucení dojde na řadu 1 lžička medu. Finálně zamícháme a promícháme, a můžeme omáčku podávat na čerstvě upečeného tuňáka.


Nevím, jak pro vás, ale pro mne jsou ryby jedním z nejrychlejších jídel. I proto je mám ráda. Pak jsou syté, mají zdravé tuky, rosteme po nich,... prostě nám dělají dobře. :-)

Vaše PaPája♥
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. srpna 2014 v 16:14 | Reagovat

Podobně vypadající jídlo jsem si dala tuhle ve městě, jen to byl úhoř.... Řeknu ti, mám na to chuť... ale šestikilového tuňáka bychom nedali ani za 6 let :D

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. srpna 2014 v 16:15 | Reagovat

Btw: a gratuluju ke skvělému výkonu!!! :)

3 Teeda Teeda | Web | 17. srpna 2014 v 22:14 | Reagovat

Taky gratruluji k jedničce. :)
A uf! Bože, já jsem milovnice ryb! Ještě nikdy jsem nejedla tuňáka na skutečno. Ale chtěla bych moc. Mimochodem skvělá omáčka. :)

4 PaPája PaPája | Web | 17. srpna 2014 v 22:29 | Reagovat

[1]:[2]: Bylo ho moc - velkou část jsme rozdali. Sousedi, babičky, známí... :D
A děkuji!:-)

[3]: Tu omáčku bych mohla jíst snad i jako polévku. :D Ale s tím tuňákem prostě eňoňůňo.
Díky Ti. :-)

5 Adina Adina | Web | 18. srpna 2014 v 11:51 | Reagovat

Vypadá to super.
Já osobně ryby nemám moc ráda - když už tak tuňáka z konzervy, ale jinak fakt ryby moc nemusím. Asi je to tím, že oba dědové jsou rybáři, takže skoro každý víkend je ryba na 120 způsobů... Když nemusím, rybám se vyhýbám (1x ročně na Vánoce je až až)

6 that curly girl that curly girl | Web | 18. srpna 2014 v 13:57 | Reagovat

Mňam, teraz si mi narobila také chute, že asi pri najbližšej mamčinej otázke 'čo spravíme na obed?', odpoviem 'pečeného lososa!'. :D

Musela to byť hotová mňamka. :3 Vyzerá to tak dobree. :'O

7 PaPája PaPája | Web | 23. srpna 2014 v 13:23 | Reagovat

[5]: Jo, tuňák z konzervy má něco do sebe. :-)
Hahah :D. Děkuji. :-)

[6]: Je opravdu skvělý a moc rychlý! :-)
Děkuji!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama